Niciun comentariu

Legea dării în plată ar putea ieftinii apartamentele din rezidențiale

Intrarea în vigoare a legii dării în plată nu s-a făcut simţită în preţul imobiliarelor, pe segmentul rezidenţial. Tendinţa de creştere a preţurilor apartamentelor noi din ultimul an s-a menţinut în iulie, cu un avans lunar de peste 3%, după ce, în ultimul an, preţurile au crescut cu aproape 10%.

După avansul preţurilor apartamentelor noi din ultimul an, vom asista la o reaşezare a acestora, la o echilibrare a pieţei, într-un moment în care populaţia a câştigat încredere în mersul economiei şi în finanţele personale, luând  decizii de investiţii pe termen lung. Mai multe bănci au majorat avansul la credite ipotecare,acestea devenind mai greu accesibile pentrupopulaţie. Cererea se va reduce, ceea ce va trage în jos preţurile apartamentelor pe termen scurt şi mediu.

Odată cu intrarea în vigoare a legii dării în plată, băncile şi-au reevaluat poziţiile şi expunerea la riscuri. Creşterea accelerată a numărului de garanţii Prima Casă din prima jumătate a acestui an a fost determinată de incertitudiile privind creditarea ipotecară, ca urmare a dezbaterilor şi a introducerii legii dării în plată. Dinamica anuală a preţurilor nu este influenţată de acest program, deoarece, la noi în ţară, din cele 700.000 de tranzacții imobiliare încheiate pe an, doar 20% sunt achitate prin credit, majoritatea, adică 80% din achiziții, fiind realizate din surse proprii. Creșterea economică înregistrată de țara noastră, creşterea încrederii populației în mediul economic,  majorarea avansului la credite, precum li dobânzile reduse oferite de bănci pentru depozite au impulsionat românii să-şi facă planuri pe termen lung, planuri de investiţii, lucru care s-a văzut în creşterea cererii şi, implicit a preţurilor apartamentelor”, este de părere Marius Nicola, director general al SC Conlux Development, compania care a dezvoltat ansamblul rezidențial Premium North Lane în capitală.

Comentarii (0)